torsdag den 6. marts 2014

DIY - Fiskedam-spil


Jeg har tidligere vist mit fiskedam-spil frem, og efterfølgende har jeg fået flere efterspørgsler på en DIY. Så her kommer den...

Start med at lave ormene til fiskestængerne. 

Jeg har desværre ikke gemt mønsteret, men prøv dig frem efter dette billede.

Klip to stykker ud som dette (af almindelig bomuld i orme-farve). Marker hvor der skal være syninger til markering af ormens struktur.


Sy lig-sting hvor du har lavet markeringerne. 


Sy de to stykker sammen. Lad den ene ende stå åben (se billede nr. to herunder). Jeg har syet med 0,5 cm sømrum.Klip små hak i det indre af buerne. Så stoffet giver sig og bliver pænt i rundingen.


Vend ormen, og fyld med almindelig fyld. Først fylder du en lille smule fyld i, og så lægger du en stærk magnet i og derefter fylder du resten af ormen. 

Magneterne har jeg købt HER. Størrelsen på magneterne er 8x8x4 mm. Du skal bruge en magnet for hver fisk og hver orm du vælger at lave.


Når du har fyldt ormen helt, syer den den fast på en kraftig snor. Snoren skal have en passende længde i forhold til størrelsen på fiskestangen. Hellere for lang end for kort - du kan altid klippe af (ikke sætte på)...Til sidst har jeg tegnet øjne og mund på ormen.


Så er ormene færdige.

Jeg har sat den anden ende af snoren fast på en lille rundpind. Rundpinden er ca. 1 cm i diameter og ca. 50 cm lang (købt i Silvan). Jeg har boret et lille hul, hvor jeg har sat snoren igennem og bundet en knude på den anden siden, så den ikke kan falde igennem. Undskyld jeg ikke har billede af dette, men hvis det er helt uforståeligt uden billede, så sig til, så skal jeg tage et billede heraf... 


Nu skal vi lave lavet en masse fisk. Klip to stykker stof ud til hver fisk - et ensfarvet (bagsiden) og et mønstret (til forsiden). Jeg har brugt almindeligt bomuld. 

Igen beklager jeg at jeg ikke har et mønster, men prøv dig frem, og lav dit eget fine fiske-mønster.

Jeg har lavet 34 fisk - det er nok lige i overkanten. Man kan sagtens nøjes med 15 fisk i alt.


På mønsteret har jeg lavet hul til placeringen af øje og mund. Dette gjorde det nemt lige at markerer placeringen på alle de mønstret stykke stof.


Munden har jeg lavet ved at sy lidt sting af sort bomuldsgarn. Senere skal magneterne limes på denne syning, så det er en god idé at lave en stor afslutning (på bagsiden), hvor der er plads til en klat lim. 


Øjnene er små fine strygemærker, som jeg købte på tilbud i Stof&Stil.


Stryg øjnene på.


Udover at stryge øjnene fast jeg har givet den et par sting. Når først de små børnefingre kommer i disse fisk, har jeg en mistanke om at øjnene hurtig kunne falde af, derfor har jeg forstærket med lidt sting ved øjnene. 


Nu skal vi til at lave tal til bagsiden af fiskene. Jeg har printet en masse tal ud i passende størrelse og skrifttype. Tegne dem over på madpapir og klippet dem ud. 


Nu har du en masse tal-skabeloner.


Brug skabelonerne til at tegne tallene over på noget strygestof i forskellige farver. Klip herefter tallene ud.

Strygestof kan købes HER.


Stryg nu tallene på de ensfarvede stykker stof. Jeg har lavet to fisk af hvert slagt mønsteret stof. Jeg sætter hhv. et lavt og et højt tal på hver af disse fisk. Når er der to ens fisk med hhv. et lavt og et højt tal, så kan man ikke lære hvilke fisk der har de høje tal, og derfor udelukkende gå efter disse mønstre... Smart! - hvad jeg selv skal sige det :-)


Sørg for at strygestoffet er strøget helt på over det hele. Små løse flapper, vil formenlig gøre at tallene bliver revet af med tiden. 


Nu er forstykkerne og bagstykkerne af fiskene klar til at blive syet sammen. Syg fiskede ret om ret og lad en lille åbning stå, så du senere kan vende fiskene.

Når alle fiskene er syet sammen, skal magneterne limes på. Jeg har brugt en form for kontaktlim (jeg kan desværre ikke beskrive det nærmere, da det bare var noget jeg havde der hjemme (uden etikette)). Det skal i hvert fald været noget stærkt lim.

Jeg limer magneterne på ved syningen i munden, så ved man altid hvor magneten er placeret.

Pas på ikke at spilde lim så stoffet - hold det til syningen, så kan man ikke se limet på den anden side. 


Her kan du se hvordan jeg har limes magneterne til garnet og ikke stoffet.


Før fiskene vendes skal du lige klippe lidt hak i rundingerne.


Tre steder i alt, skal der klippes hak.


Nu skal alle fiskene vendes.


Og fyldes med fyld.


Til sidst skal hullet lukkes.

Og nu er du faktisk færdig med alle dine fisk!


Så er det bare at gå i gang med at fiske...

Eller - du kan gå i gang med at regne, hvis børnene er blevet store nok til det :-)


God fornøjelse med DIY'en.

12 kommentarer:

 1. Hvor er det bare godt lavet Mette! E helt vild med ormen og detaljerne på den.

  SvarSlet
 2. Ih altså hvor er det bare en af de fineste ideer:1-):-)
  Jeg sidder netop og laver to-do-krea-liste for 2016 og dine magnetfiskespil MÅ jeg da bare lave:-)
  Kh Jonna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jonna. Tak skal du have. Min søn er desværre for lille til at forstå konceptet endnu, men når vi har besøg af større børn, som forstår lidt mere, elsker de at lege med dem. Så kan godt tillade mig at kalde det en susses. Held og lykke med krea-to-do-listen 2016 :-) Vis endelig dine fisk frem, hvis du får lavet nogen :-) Mvh Mette

   Slet
  2. Det er også lækkert at have sådanne sager kar til når han bliver ældre. Jeg glæder mig til at komme igang med "at gå i fisk";-) Gode hilsner Jonna

   Slet
 3. Hej Mette.

  Sikke en fin idé, jeg vil prøve at gøre dig kunsten efter :) øjene, er det nogle du har købe som øjene, eller har du selv klippet dem ud af seperat Strygestof? Mvh Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Trine. Tak :-) Øjnene er købt færdiglavet. Jeg var så heldig at det var en udgående vare i Stof&Stil, så fik dem til 5 kr. for 4 øjne... God sylyst, du må meget gerne sende et link når du er færdig, vil gerne så din version :-). Mvh Mette

   Slet
 4. Hej Mette tak for svar:) det kan du tro jeg vil :) Jeg må ud og kigge og håber jeg kan være heldig at finde nogle. Mvh Trine

  SvarSlet